maken

Maken en fabriceren

In het Wijkpaleis

In het Wijkpaleis gaat het over maken. Maken in de betekenis van ‘vervaardigen, creëren, fabriceren’ én over ‘het maken in het leven’. Het is een plek om van elkaar te leren door samen te maken en te ondernemen. Door de heel verschillende gebruikers is er volop ruimte voor bijzondere ontmoetingen en kruisbestuiving.

Maaklokaal!

Publieke / collectieve werkplaatsen

Op de begane grond van het Wijkpaleis zijn vier publieke werkplaatsen n.l. een wijkkeuken, een textielatelier, een maaklokaal en een houtwerkplaats. Na de aankoop gaat de houtwerkplaats naar het achterterrein. 

De werkplaatsen zijn bedoeld voor mensen uit Rotterdam West die het zelf willen maken: sommigen willen eenmalig iets maken, anderen gebruiken de werkplaatsen structureel als begin van een eigen onderneming. In de werkplaatsen is veel kastruimte gecreëerd waar mensen die vaker gebruik willen maken van de werkplaatsen hun eigen gereedschappen en materialen kunnen opbergen.

Ben je geïnteresseerd om de werkplaatsen te gebruiken, kom dan langs dan kunnen we bespreken wat het beste past.

Maakprogramma

Veel programma in het Wijkpaleis staat in het teken van samen maken. Het programma wordt gedeeltelijk vanuit het Wijkpaleis geïnitieerd en deels door mensen en groepen van buiten. Wil jij het Wijkpaleis gebruiken voor een maakactiviteit, dit kan in overleg zowel binnen als buiten publieke openingsuren.

Paleisbouwen

Elke zaterdag van 10 - 13.00 uur.

Op zaterdagochtend bouwen we aan het Paleis, soms binnen dan weer buiten. Afhankelijk van het weer en wat er moet gebeuren. Alle handen, oud jong, links, rechts zijn welkom! 

Textiel repair café

Om de week op zaterdagochtend van 10 - 12.30 uur

Om de week kun je aanschuiven bij het Textiel Repair Café: dicht het gat in je hand, save the planet en herstel je lievelingskledingstuk! Met gratis, deskundig advies en hulp van Jacqueline de Maat (demaatwerk), Margareth Stigter (Stigter tassen) Monique van Essen van (Van Essen Textile Design) en Nathalie Comans (Ministry of Knits).

Muzikaal spreekuur

Elke zaterdag van 11 - 12.00 uur

Wil je ontdekken waar de muziek in jou zit? Andreas Kunststein, leraar piano en compositie, helpt je met plezier op weg.

Groepen die in het Wijkpaleis maken of hebben gemaakt