het wijkpaleis

januari 2022

Cine West

De kracht van lokaal

Bas de Leijer is filmmaker. Hij huurt een werkplaats in het Wijkpaleis. Samen met buurtgenoot Mark Duursma is hij Cine West gestart. Dit jaar hebben zij een programma gemaakt rond het toepasselijke thema “de kracht van lokaal”. 

Fatma gaat voor Bollywood

Op woensdag 26 januari draait Cine West als laatste film de keuze van Fatma. Als Fatma klaar is met koken, gaat zij snel naar huis om zoals zij zelf zegt "te chillen met een fijne Bollywoodfilm." Kom je ook 'chillen' met Fatma en een fijne Bollywood?

Flyer Cine West

Oktober 2021

Slaat het vonkje over?

Myrthe Krepel en Dorian Kingma, zijn social designers. Zij denken na en ontwerpen voor - zoals zij zelf zeggen - ‘maatschappelijke uitdagingen’. Straatvonk is zo’n project. “Wanneer voel jij je veilig? Hoe delen we deze ruimte met elkaar? Loop je langs of loop je om? Kijk je aan of kijk je weg? Binnen een fractie van een seconde beslissen we over interacties op straat. Maar op basis van wat?” Het zijn vragen die het duo zich stelde, aldus Myrthe.

In de wijken Feijenoord, Rozenburg en Delfshaven gingen zij in gesprek met jongeren. Hiervan maakten zij samen met Femke Bosma een audiotour. Tijdens de audiotour word je aangemoedigd om op een andere manier naar de straat te kijken en om contact te maken met de mensen die je tegen komt. Slaat er een vonkje over?

Beluister de audiotour

Oktober 2021

Tunnelvisie

Vier groepen van de RK Mariabasisschool hebben hun klaslokaal op de bovenste verdieping van het Wijkpaleis. Op deze verdieping zijn ook het muziek- en theaterlokaal. Het achterterrein is voor een deel hun speelplaats. Ook de kinderen die op de Schietbaanlaan op school zitten, komen voor de afwisseling af en toe bij het Wijkpaleis buitenspelen. Ineke van Uden (directeur RK Maria Basisschool) “We zien de dependance in het Wijkpaleis én de samenwerking met de makers in het Wijkpaleis echt als een verrijking van het culturele programma van de school. De kinderen zien niet alleen de werkplaatsen, maar werken ook met de makers samen.”

Onder het mom van Tunnelvisie hebben tuinontwerpers Marilène Vermeulen en Martine Hermans, spellenmaker Bruno Setola en kunstenaar Nienke Terpsma samen met de kinderen van de RK Mariabasisschool nagedacht over hun dagelijkse route vanuit school, door de poort en naar het achterspeelterrein: hoe kan die route er in de toekomst uitzien, moet het groener, kan het spannender, hoe maak je een plan voor een route?

Martine Herman en Marilène Vermeulen (tuinatelier Herman en Vermeulen): “De kinderen hebben ons als ontwerpers verrast. Wij kijken en denken ruimtelijk. De kinderen dachten juist veel meer over de onderlinge interactie en hadden het over samenwerken, vertrouwen, ontmoeten. We gaan de komende tijd verder met het onderzoek naar de route en de thema's die de kinderen hebben aangedragen. Benieuwd waar deze inter actie ons en de kinderen brengt.”

Oktober 2021

Met je blote voeten op een podium

Hanna Kerkhof werkt beneden in het Wijkpaleis, Ondine de Kroon heeft een werkplaats op de tweede verdieping. Deze zomer ontstaat bijna als vanzelf een samenwerking tussen deze twee makers. Ondine werkt veel met linodruk en leert deze techniek ook graag aan kinderen. Haar idee: linosnedes afdrukken in stoeptegels voor de wijk, maar ja hoe doe je dat? Ondine denkt aan keramiek. Hanna heeft als ontwerper vaker met beton gewerkt en weet hoe zij de lino’s van Ondine en de kinderen over kan zetten in beton. De tegels zomaar op de straat leggen, is leuk, maar nog leuker lijkt het ze een podium te maken. Een podium dat kan dienen als speakerscorner of waar kinderen uit de wijk hun tiktok filmpjes opnemen.

In de zomervakantie maken ze met kinderen lino’s en dan begint het harde werk om deze af te drukken in beton. Het gaat niet zomaar goed, de eerste proeven mislukken. Een meisje dat meedoet tijdens de workshop, roept als Hanna uitlegt hoe de lino’s worden afgedrukt en het idee van reliëf snapt: “oohhh dan kan ik met mijn blote voeten mijn bloemen voelen!” Die tekst staat nu ook op de rand van het podium.De maand september is nodig om de tegels te produceren. Hanna overtuigt Ondine om kleur toe te voegen aan de tegels. En dan begint eind september het bouwen in het parkje van Claes. Woensdag 6 oktober is het zover. Het podium is officieel in gebruik genomen.

Oktober 2021

Cine West

de kracht van lokaal

Bas de Leijer is filmmaker. Hij huurt een werkplaats in het Wijkpaleis. Samen met buurtgenoot Mark Duursma is hij Cine West gestart. Cine West vertoont films in Rotterdam-West. Dit jaar hebben zij een programma gemaakt rond het wel heel toepasselijke thema “de kracht van lokaal”, als Wijkpaleis voelen we ons aangesproken. Elk van de films benadert dit thema vanuit een heel eigen perspectief. De serie is afgetrapt met de prachtige documentaire Visages Villages van Agnes Varda en graffiti-kunstenaar JR over bijzondere ontmoetingen op het Franse platteland.

Woensdag 27 oktober staat in het teken van talent uit Rotterdam-West. Regisseur en actrice Dewi Reijs gaat in gesprek met filmmaker Edson da Conceicao over zijn korte film Porfotto en met producent Laurette Schillings (Topkapi) over de film Stop Acting Now van theatergroep Wunderbaum. Kijk in de agenda voor het hele programma van Cine West of download de flyer.

Download de flyer
Archief

Agenda

vrij 1 mrt

17.30 - 19.30 uur

Aanschuiven bij Homa

Het Wijkpaleis

op-datum
maken
ontmoeten

za 2 mrt

10.00 - 12.30 uur

repair cafe 'de moeite waard'

Het Wijkpaleis

op-datum
maken
ontmoeten
leren

zat 2 mrt

10.00 - 12.30 uur

Textiel Repair Cafe

Het Wijkpaleis

op-datum
maken
ontmoeten
leren

zat 2 mrt

15:00 - 19:00 uur

Kinderkookcafe

Het Wijkpaleis

op-datum
maken
ontmoeten
leren

wo 6 mrt

12.00 - 14.00 uur

Lunchen bij Fatma

Het Wijkpaleis

op-datum
ontmoeten

wo 6 mrt

12:30 - 17:30 uur

inloop 'koffie met een praatje'

Het Wijkpaleis

op-datum
ontmoeten

wo 6 mrt

18:30 - 20:30 uur

Openbare vergadering wijkraad Middelland | Het Nieuwe Westen

Het Wijkpaleis

op-datum
ontmoeten

wo 6 mrt

19.30 - 21.30 uur

Breicafe 'Haak maar aan'

Het Wijkpaleis

op-datum
maken
ontmoeten
leren

do 7 mrt

12.00 - 14.00 uur

Lunchen bij Basma

Het Wijkpaleis

op-datum
ontmoeten

do 7 mrt

12:30 - 17:30 uur

inloop 'koffie met een praatje'

Het Wijkpaleis

op-datum
ontmoeten