We begonnen 2021 - net als veel andere mensen - met het idee dat alles anders zou zijn dan 2020. Dat bleek niet helemaal waar.
We startten 2021 ook met een duidelijk doel: we zouden grote stappen zetten om de koop van het gebouw mogelijk te maken. We stapten in de trein en wisten dat het een enerverende reis zou worden. Soms troffen we een boemeltje en mocht het wat ons betreft best sneller, andere keren trokken we een sprint, dan weer stonden we zonder opgaaf van reden stil tussen de weilanden. Maar tijdens de obligatiecampagne leek het alsof we in de intercity direct zaten.
316 personen / stellen / studentenhuizen / vriendengroepen / gezinnen hebben ingeschreven, samen brengen jullie 684.500 euro bij elkaar.
We hebben 2021 met een goed gemoed afgesloten en kijken uit naar 2022. Januari en februari zullen nog grotendeels nodig zijn voor het afronden van de financiering en het sluiten van de koop.
foto: Sanne Donders
Myrthe Krepel en Dorian Kingma, zijn social designers. Zij denken na en ontwerpen voor - zoals zij zelf zeggen - ‘maatschappelijke uitdagingen’. Straatvonk is zo’n project. “Wanneer voel jij je veilig? Hoe delen we deze ruimte met elkaar? Loop je langs of loop je om? Kijk je aan of kijk je weg? Binnen een fractie van een seconde beslissen we over interacties op straat. Maar op basis van wat?” Het zijn vragen die het duo zich stelde, aldus Myrthe.
In de wijken Feijenoord, Rozenburg en Delfshaven gingen zij in gesprek met jongeren. Hiervan maakten zij samen met Femke Bosma een audiotour. Tijdens de audiotour word je aangemoedigd om op een andere manier naar de straat te kijken en om contact te maken met de mensen die je tegen komt. Slaat er een vonkje over?
Beluister de audiotourVier groepen van de RK Mariabasisschool hebben hun klaslokaal op de bovenste verdieping van het Wijkpaleis. Op deze verdieping zijn ook het muziek- en theaterlokaal. Het achterterrein is voor een deel hun speelplaats. Ook de kinderen die op de Schietbaanlaan op school zitten, komen voor de afwisseling af en toe bij het Wijkpaleis buitenspelen. Ineke van Uden (directeur RK Maria Basisschool) “We zien de dependance in het Wijkpaleis én de samenwerking met de makers in het Wijkpaleis echt als een verrijking van het culturele programma van de school. De kinderen zien niet alleen de werkplaatsen, maar werken ook met de makers samen.”
Onder het mom van Tunnelvisie hebben tuinontwerpers Marilène Vermeulen en Martine Hermans, spellenmaker Bruno Setola en kunstenaar Nienke Terpsma samen met de kinderen van de RK Mariabasisschool nagedacht over hun dagelijkse route vanuit school, door de poort en naar het achterspeelterrein: hoe kan die route er in de toekomst uitzien, moet het groener, kan het spannender, hoe maak je een plan voor een route?
Martine Herman en Marilène Vermeulen (tuinatelier Herman en Vermeulen): “De kinderen hebben ons als ontwerpers verrast. Wij kijken en denken ruimtelijk. De kinderen dachten juist veel meer over de onderlinge interactie en hadden het over samenwerken, vertrouwen, ontmoeten. We gaan de komende tijd verder met het onderzoek naar de route en de thema's die de kinderen hebben aangedragen. Benieuwd waar deze inter actie ons en de kinderen brengt.”
Hanna Kerkhof werkt beneden in het Wijkpaleis, Ondine de Kroon heeft een werkplaats op de tweede verdieping. Deze zomer ontstaat bijna als vanzelf een samenwerking tussen deze twee makers. Ondine werkt veel met linodruk en leert deze techniek ook graag aan kinderen. Haar idee: linosnedes afdrukken in stoeptegels voor de wijk, maar ja hoe doe je dat? Ondine denkt aan keramiek. Hanna heeft als ontwerper vaker met beton gewerkt en weet hoe zij de lino’s van Ondine en de kinderen over kan zetten in beton. De tegels zomaar op de straat leggen, is leuk, maar nog leuker lijkt het ze een podium te maken. Een podium dat kan dienen als speakerscorner of waar kinderen uit de wijk hun tiktok filmpjes opnemen.
In de zomervakantie maken ze met kinderen lino’s en dan begint het harde werk om deze af te drukken in beton. Het gaat niet zomaar goed, de eerste proeven mislukken. Een meisje dat meedoet tijdens de workshop, roept als Hanna uitlegt hoe de lino’s worden afgedrukt en het idee van reliëf snapt: “oohhh dan kan ik met mijn blote voeten mijn bloemen voelen!” Die tekst staat nu ook op de rand van het podium.De maand september is nodig om de tegels te produceren. Hanna overtuigt Ondine om kleur toe te voegen aan de tegels. En dan begint eind september het bouwen in het parkje van Claes. Woensdag 6 oktober is het zover. Het podium is officieel in gebruik genomen.
Bas de Leijer is filmmaker. Hij huurt een werkplaats in het Wijkpaleis. Samen met buurtgenoot Mark Duursma is hij Cine West gestart. Cine West vertoont films in Rotterdam-West. Dit jaar hebben zij een programma gemaakt rond het wel heel toepasselijke thema “de kracht van lokaal”, als Wijkpaleis voelen we ons aangesproken. Elk van de films benadert dit thema vanuit een heel eigen perspectief. De serie is afgetrapt met de prachtige documentaire Visages Villages van Agnes Varda en graffiti-kunstenaar JR over bijzondere ontmoetingen op het Franse platteland.
Woensdag 27 oktober staat in het teken van talent uit Rotterdam-West. Regisseur en actrice Dewi Reijs gaat in gesprek met filmmaker Edson da Conceicao over zijn korte film Porfotto en met producent Laurette Schillings (Topkapi) over de film Stop Acting Now van theatergroep Wunderbaum. Kijk in de agenda voor het hele programma van Cine West of download de flyer.
Download de flyerIn het Wijkpaleis gaat het over maken. Maken in de betekenis van ‘vervaardigen, creëren, fabriceren’ én over ‘het maken in het leven’. Het is een plek om van elkaar te leren door samen te maken en te ondernemen. In het Wijkpaleis hebben we werkplaatsen voor makers uit West.
Door de heel verschillende gebruikers is in het Wijkpaleis volop ruimte voor bijzondere ontmoetingen en kruisbestuiving. Informele ontmoetingen die ontstaan door samen in één gebouw te leven, elkaar te zien en samen te maken. Ontmoetingen die iets in gang zetten.
Het Wijkpaleis is de plek om van elkaar te leren. Rotterdam-West is door haar diversiteit aan bewoners als een ‘sociale bibliotheek’, waar je - als je elkaar leert kennen - oneindig kennis en kunde uit kan putten. Het Wijkpaleis biedt hiervoor ruimte.
Het Wijkpaleis biedt ruimte aan mensen om te ondernemen en het te maken. Op de 1e en 2e verdieping verhuurt Het Wijkpaleis achttien betaalbare werkplaatsen aan professionele makers uit Rotterdam-West. Op de begane grond hebben makers ruimte om vanuit een collectieve werkplaats een (door) start te maken.
17.30 - 19.30 uur
Het Wijkpaleis
10.00 - 12.30 uur
Het Wijkpaleis
10.00 - 12.30 uur
Het Wijkpaleis
15.00 - 21.00 uur
Het Wijkpaleis
16.00 - 18.00 uur
Het Wijkpaleis
17.30 - 19.30 uur
Het Wijkpaleis
17.30 - 19.30 uur
Het Wijkpaleis
17.30 - 19.30 uur
Het Wijkpaleis
10.00 - 12.30 uur
Het Wijkpaleis
15.00 - 21.00 uur
Het Wijkpaleis